U bent hier:

Het juiste licht voor uw Aquarium

Regelmatig ontvangen wij vragen van klanten over de belichting van hun Aquarium. LedstripKoning biedt namelijk vele soorten led aquarium verlichting aan. Allemaal kant en klaar. Maar welke neemt u dan en op basis van welke argumenten? In onze blog vatten we diverse informatie van diverse visfora voor u samen.

De basis: wat is licht?

Licht bestaat uit elektromagnetische golven, die zich golfvorming van een lichtbron zoals bijvoorbeeld de zon verspreiden. Alle elektromagnetische golven die voor de mens waarneembaar is, wordt als licht gekenmerkt. De golflengte wordt in nanometer (nm) uitgedrukt. Iedere golflengte heeft een andere kleur. Daglicht kan door het gebruik van een prisma in haar individuele spectrumkleuren getoond worden. Hetzelfde gebeurt ook bij een regenboog. Met het menselijke oog is alleen het bereik van infrarood (380 tot 780 nm) en ultraviolet licht waarneembaar. Buiten dit zijn er nog vele andere golflengten, welke korter of langer zijn. De kortste golflengten van het spectrum zijn de sterksten. Het begint met de gammastralen, gevolgd door de röntgenstralen en ultraviolet licht. Pas dan komt het bereik van het zichtbare licht, dat bij blauw begint en bij rood eindigt. Blauw is het licht met de meeste kracht. Dit filtreert het diepste in de zee.

Waarom verlichting bij een aquarium

In een aquarium is de juiste belichting vooral voor de planten van belang. Zowel teveel als te weinig licht heeft negatieve gevolgen voor de planten. Daar komt ook nog eens bij dat sommige planten veel en anderen weinig licht nodig hebben. Invallend zonlicht is iets wat u beter kunt vermijden, anders zult u zeker last krijgen van algen.

Hoelang moet het licht branden?

De gebieden waar de aquariumvissen en planten vandaan komen liggen rond de evenaar. Daarom moeten we de lampen ongeveer 12 uur per dag laten branden. De ideale oplossing hiervoor is een tijd schakelklok, een meer uitgebreidere oplossing is een time controller set waarbij u simulaties van licht kunt invoeren. Bekijk onze Time controller sets »

Hoeveel licht is nodig?

De lichtbehoefte van een aquarium staat rechtstreeks in verhouding tot de inhoud ervan. Samengevat is niet zozeer de belichtingsduur, maar wel de lichtintensiteit van belang:

  • Zoetwateraquaria met veel planten hebben behoefte aan veel licht. Dat is de reden waarom deze bakken doorgaans niet hoger zijn dan 50 cm (de diepte die een ouderwetse TL-lamp kan bereiken).
  • Zoetwateraquaria met vooral vissen hebben weinig licht nodig. Tropische vissen schuwen (overdadig) licht. Pas daarom uw verlichting aan in functie van de sfeer die u bij voorkeur zo natuurgetrouw mogelijk weergeeft.
  • Zoutwateraquaria hebben van nature uit een veel hogere behoefte aan licht. De meeste populaties van zoutwateraquaria komen uit de pal tegen het wateroppervlak levende koraalriffen en zijn per definitie gewend aan en zelfs afhankelijk van een sterke lichtintensiteit. Hou er rekening mee dat vissen die geen schuilmogelijkheden hebben, doodgaan van de stress.
  • Rifaquaria hebben niet alleen een hoge lichtbehoefte, licht is een voorwaarde van hun bestaan. De meeste lagere dieren leven in symbiose met zoöxanthellen (kleine eencellige algensoorten)

U kunt de lichtsterkte afstemmen op de soorten aquariumplanten en vissen die u wilt houden, maar het is ook mogelijk om bij soorten planten en vissen die minder licht prefereren verlichting met een hoge lichtopbrengst te gebruiken. Door drijfplanten te gebruiken creëert u dan schaduwrijke gebieden in het aquarium.

De kleur van het licht

Daglicht ziet er wit uit maar bestaat in werkelijkheid uit verschillende kleuren. Rood voor zwak licht en blauw voor sterk licht. En groen en geel liggen daar nog eens tussen in. Aquariumplanten houden van een zeer breed lichtspectrum, maar vertonen een duidelijke stofwisselingstoename in het rode deel van het spectrum. Maar algen doen het juist goed in het blauwe lichtbereik.

Soorten aquarium verlichting

Een aquarium kan op veel manieren worden verlicht. De meest voorkomende typen aquariumverlichting zijn TL-verlichting, HQL-verlichting (halogeen) en LED-verlichting.

  • TL-verlichting is het meest toegepast en in aanschaf het voordeligste. In verband met het verlies van licht is het belangrijk bij TL-verlichting een aquarium te hebben dat niet dieper is dan 50 cm.
  • Halogeenverlichting en LED-verlichting zijn duurder, maar leveren mooier en intenser licht op. LED-verlichting is duurder om te kopen maar verbruikt minder energie en de lampen gaan langer mee.

Aquarium LED verlichting heeft vele voordelen, waaronder minder energieverbruik door een laag vermogen en in vergelijking met TL-verlichting gaat aquarium LED verlichting langer mee. Het is zelfs zo dat als u de verlichting in je aquarium optimaal wilt houden, de TL-verlichting elk jaar vervangen zou moeten worden, omdat het zijn verlichtingscapaciteit verliest. Daarnaast wordt er beweerd dat aquarium LED verlichting beter zou zijn in de strijd tegen algen.

Aquariumverlichting kopen?

Bent u na het lezen van deze blog helemaal overtuigd van wat uw wensen en behoeften zijn voor uw aquariumlampen, bekijk dan eens onderstaande linkjes. We verwijzen hierin direct naar kant en klare door ons samengestelde sets. Deze zijn ontwikkeld samen met echte aquarium kenners en zijn helemaal compleet. 

Wilt u meer inspiratie, bekijk dan onze Inspiratie & toepassingen pagina.

 

We zijn specialist in led strips, vragen over specifieke aquariumplanten of vissen kunt u beter stellen bij een van onze bronnen.

Bronnen: Aquariumfans.nl, Allesoverhetaquarium.nl, Visaquarium.nl, Hobbykwekers.nl en Aquatropic.nl