U bent hier:

Led strips aansluiten - serie of parallel

Het aansluiten van een led strip roept vaak veel vragen op. Hoewel het op het eerste oog complex lijkt valt dat best mee. Aan de hand van deze blog gaan we u op weg helpen om zelf uw led strip aan te sluiten.

Led strip in serie aansluiten

De meest gebruikte aansluiting van ledstrips is een serie aansluiting. Daarbij wordt de voedingsadapter aan het begin van de ledstrip geplaatst en wordt vanaf dat punt de volledige lengte van de ledstrip van stroom voorzien (‘gevoed’). De voeding is, afhankelijk van het type led strip en het voltage, voldoende voor 10 tot 20 meter led strip. Vanaf dat punt wordt er een tweede voeding toevoegd van waaruit de ledstrip weer stroom ontvangt. Onze complete led strips sets worden op deze wijze allemaal geleverd en worden standaard voorzien van voldoende ledstrip adapters.

Parallelaansluiting

Een parallel aansluiting vraagt een andere aanpak. Hierbij worden meerdere ledstrips direct op dezelfde voeding aangesloten. Hiervoor kan men gebruik maken van een adapter splitter kabel. Zodoende krijgt iedere ledstrip direct voeding. Op deze manier heeft u de mogelijkheid om uw stroompunt centraal aan te leggen om vanuit daar al dan niet met een krachtigere voedingsadapter te gaan werken. Hoe krachtig deze dient te zijn, kunnen we gaan berekenen.

De juiste voeding berekenen

Hoeveel ledstrip u op een voeding kunt aansluiten hangt van veel factoren af:

Om te berekenen hoe zwaar een driver dient te zijn hebben we enkele gegevens nodig. Laat ons even uitgaan van een ledstrip met de volgende eigenschappen:

  • Warm wit (1 kleur)
  • 24 Volt
  • Basic led strip (60 leds p/m
  • Lengte 12 meter

De led strip uit ons voorbeeld bevat 60 stuks 3528 SMD leds per meter met een lichtopbrengst van 420 Lumen per meter. De ledstrip verbruikt 4,8 Watt per meter. Voor 12 meter wordt dus bij maximale lichtsterkte (niet gedimd) 57,6 Watt gebruikt. De voeding moet dus minimaal voorzien in dit vermogen, maar ons advies luidt een adapter te gebruiken met 15% meer vermogen.57,6 + 15% = 66,24 Watt. Dit is het vermogen dat de adapter minimaal moet hebben.

Rekenformule vermogen led strip berekenen

Bij de specificaties van onze ledstrips wordt altijd het wattage aangeduid p/m. Wanneer dit onbekend is, dan kunt u gebruik maken van de volgende formule: Watt = Volt x Ampère 

Watt = vermogen
Volt = spanning
Ampère = stroom

Stel dat u wilt weten hoeveel Ampère stroom er wordt gebruikt (terwijl u weet dat het verbruik van de ledstrip 57,6 Watt zou zijn) dan luidt de formule:

Ampère = Watt / Volt, ofwel 67,2 / 24  = 2,8A

Wanneer de juiste berekening is gemaakt adviseren we bij dit resultaat 15% speling op te nemen. Gewoon om ervoor te zorgen dat we bij de voeding die we gebruiken, niet het onderste uit de kan halen. We gebruiken dus een iets zwaardere voeding zodat deze een reserve heeft.

Andere nuttige artikelen:

Led strips op maat maken »

Keuzehulp aquarium verlichting »

10 aankooptips voor het kopen van led strips »

Led strips verlengen »