Restaurantbar

Led strips in restaurant bar

Het plan: Kastenwand verlichten

Het idee is om de planken van een kastenwand achter een bar en daarnaast ook de voorkant van de bar uit te lichten. In totaal zijn dat 10x3 meter RGB Premium ledstrips, verdeeld in 2 groepen. Groep 1 bestaat uit 7 strips in de wand en 1 voor de onderzijde. Deze kunnen niet aan het eind van de ledstrip doorverbonden worden. Groep 2 bestaat uit 2 strips voor de voorkant van de bar. De bedoeling is om dit alles te bedienen met 1 afstandsbediening op radiofrequentie. Alle strips uit groep 1 komen op 1 stroompunt uit, dus bij voorkeur met 1 voedingsadapter. De strips uit groep 2 hebben een eigen stroompunt.

Tips bij de uitvoering:

Het is mogelijk om 1 groep op een zwaardere voeding (parallel) aan te sluiten. Ook kan er met deze manier van aansluiten gewerkt worden met 1 RF controller per groep (in combinatie met een 2-tal versterkers voor groep 1). Het kabelwerk wordt uitgebreider omdat er vanaf elke strip een kabel loopt naar het verdeelpunt. Het handigste is om aan elke kabel 2 meter RGB te solderen waarna deze zelf op maat af kunt knippen zijn zodat ze op de juiste lengte zijn voor aansluiting op de controller en versterkers. De strips worden per 2 of 3 op de versterker dan wel controller aangesloten. Er dient een signaalkabel (RGB kabel) te lopen vanaf de output van de controller naar de input van de versterkers.

De versterkers en controller worden vanzelfsprekend van voeding voorzien door de adapter. Er is uitgegaan van een Luxe Touch 4-zone controller; deze is eenvoudig te bedienen en heeft een hoge maximale output (12A), waardoor 2 versterkers volstaan. De set bevat alle benodigde onderdelen voor een langdurige en stabiele werking. De strips zijn spatwaterdicht (IP65) uitgevoerd vanwege de extra bescherming en stevigheid die de siliconen coating geeft aan de strip. Er moet rekening gehouden worden met voldoende warmteafvoer voor de strip. Dit gaat vaak wat lastiger als deze ingebouwd zit in hout. Een platte aluminium strip aan enkel de onderzijde van de strip kan hierbij al helpen. Voldoende ventilatieruimte (aan de zijkanten of gaatjes aan de onderkant) helpt ook. 

In de afbeeldingen hieronder hebben we een aansluitschema toegevoegd, ter informatie en inspiratie. We vinden het resultaat heel strak en chic!Extra ffbeelding en schema:

Led strip restaurantbar -1-
Led strip restaurantbar -2-
Aansluitschema
+3173-7041101
Ma en Vrij: 9.00 - 18.00 uur
Di t/m do: 9.00 - 22.00 uur
Zaterdag: 9.00 tot 17.00 uur