U bent hier:

Verschil tussen Basic en Premium led strips

Voor vrijwel alle soorten led strips bieden wij Basic en Premium versies aan. Beide soorten strips hebben andere eigenschappen waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Toch zijn er ook veel overeenkomsten waardoor de juiste keuze niet altijd voor de hand liggend is. In dit artikel leest u alles over de verschillen tussen Basic en Premium strips en waar u op moet letten bij het maken van de juiste keuze.

Het duidelijke verschil tussen de ledstrips: meer of minder leds per meter

Premium strips hebben meer leds per meter dan Basic strips. In de regel precies 2 keer zoveel. Bij witte strips hebben de Basic strips 60 leds per meter en de Premium 120 leds per meter. Voor onze Warm Witte led strips bieden we zelfs Pro led strips aan welke beschikken over maar liefst 240 leds per meter! Dit soort led strips worden vaak gebruikt voor zakelijke doeleinden. Bij RGB is de verhouding 30 en 60, bij RGBW 36 en 72 en bij RGBWW voeren we standaard de premium ledstrips met daarop 60 leds per meter. In de afbeeldingen is dit duidelijk zichtbaar.

Hogere lichtopbrengst, egale lichtspreiding en meer knippunten

Meer leds per meter betekent een hogere lichtopbrengst. Twee keer zoveel leds betekent ook daadwerkelijk dat de lichtsterkte van een Premium strip twee keer zo hoog is. Dit wordt uitgedrukt in Lumen. Het stroomverbruik van een Premium strip ligt ook twee keer hoger dan van een Basic strip. Natuurlijk betreft het hier hoe dan ook een efficiënte manier van verlichting die altijd vele malen zuiniger is dan de oude generatie verlichting zoals een gloeilamp, halogeenlamp, TL buis en zelfs een spaarlamp. Het daadwerkelijke stroomverbruik wordt echter door veel meer factoren beïnvloed. Daarover kunt u hier meer lezen. 

De leds op een led strip zitten, afhankelijk van het voltage, geschakeld gemonteerd in segmenten van 3 of 6 stuks. Tussen deze segmenten kan de strip geknipt worden. Hierdoor geldt dus dat een Premium strip met meer leds per meter op meer plekken geknipt kan worden. De knippunten liggen dichter bij elkaar waardoor de strip nauwkeuriger afgeknipt kan worden. Voor sommige toepassingen kan dit erg bepalend zijn. 

Aansluiten van Basic en Premium led strips

Omdat Basic strips minder leds per meter bevatten en hierdoor minder stroom nodig hebben, is het eenvoudiger om langere lengtes strip aan te sluiten. Uniek bij LedstripKoning is dat wij langere lengtes standaard in 24 volt leveren waardoor er zo min mogelijk voedingen en controllers gebruikt hoeven te worden. In de praktijk betekent dit een eenvoudige installatie met minder componenten waardoor het systeem tevens minder gevoelig is voor storingen. Ook zijn er minder stroompunten benodigd waardoor de led strips op veel meer plaatsen toe te passen zijn.

Een voorbeeld van een langere lengte, uitgaande van 24 volt: U kunt een RGB basic strip (met 30 leds per meter) theoretisch tot maximaal 20 meter in serie aansluiten op 1 stroompunt; dit zijn 4 rollen van 5 meter aan elkaar gekoppeld. Een RGB Premium strip (met 60 leds per meter) kunt u theoretisch tot maximaal 10 meter in serie aansluiten op 1 stroompunt; dit zijn 2 rollen van 5 meter gekoppeld. De Premium strip moet dan opnieuw van stroom worden voorzien om lichtverlies te voorkomen. 

Het is ook mogelijk om dit op een slimme alternatieve manier aan te sluiten. In dat geval sluit u op 1 (zware) voeding 2 x 10 meter Premium led strip aan: 10 meter naar links en 10 meter naar rechts Op deze manier wordt de maximale lengte van 10 meter in serie niet overschreden, maar overbrugt u toch een lengte van in totaal 20 meter. Deze manier van aansluiten noemen we parallel aansluiten.

Basic, Premium en Pro led strips van LedstripKoning

Al onze sets worden geheel compleet geleverd en bevatten alle onderdelen om de gehele lengte zonder lichtverlies aan te sluiten. De standaard onderdelen staan altijd vermeld in de productomschrijving. U kunt altijd contact met ons opnemen om uw voorkeur van aansluiten door te geven. Wij passen de set dan graag, vaak zonder meerprijs, voor u aan.

 

RGB LEDSTRIPS | RGBWW LEDSTRIPS LEDSTRIPS WARM WIT | WARM WIT PRO | LEDSTRIPS KOUD WIT | LEDSTRIPS HELDER WIT | DUAL WHITE LEDSTRIPSLEDSTRIPS RGBW | WIFI LED VERLICHTING | AQUARIUM LEDSTRIPS | TV LEDSTRIPS